Het gaat bij deze vorm van yoga niet om de kracht van de spieren, maar om de lengte en gezondheid van de bindweefsel structuren, gewrichten, kapsels en pezen in ons lichaam. Dit zijn traag veranderende weefsels die alleen door lange tijd en een constante belasting (geen overbelasting) kunnen veranderen. Trage weefsels vragen om een trage aanpak. Door een houding lang aan te houden, 1 tot 5 minuten, geven we deze weefsels precies wat ze nodig hebben om zich te verbeteren.
Daarnaast worden er in de gewrichten stoffen (onder andere hyaluronic acid) aangemaakt die er voor zorgen dat er in het gewricht genoeg vocht wordt vastgehouden. Hoe beter de vochthuishouding van de gewrichten hoe sneller ze herstellen en hoe gezonder de gewrichten blijven. Door tevens de volle aandacht naar het lichaamsdeel te brengen dat om aandacht vraagt, help je het lichaam om het zelfgenezende vermogen aan te zetten op die plek.
Spieren zijn snel veranderend en deze worden in de yin yoga dan ook zo veel mogelijk losgelaten en ontspannen. Door de houdingen en ontspanning worden de spierketens op rustige wijze opgerekt. Omdat er niet verder gegaan wordt dan de grensplek, kan yin yoga ook worden gedaan bij lichamelijk klachten en blessures. De grensplek is de plek waar het net niet prettig voelt maar geen pijn doet.